Svalbard - Spitsbergen
Naast het feit, dat er tegenwoordig ook Nederlandse onderzoekers in het gebied actief zijn, staan we ook bekend als 'de ontdekkers' van deze eilandengroep en hebben we er de jacht op walvissen bedreven. Deze, minder positieve, bijdrage komt nader aan bod in de module 'Nederlanders in het Poolgebied'.
Walvisjagers uit Engeland en Nederland op jacht in de noordelijke Atlantische Oceaan, tussen Groenland en Spitsbergen. Vaak raakten de Nederlandse en Engelse bemanningen ook slaags met elkaar. Foto gemaakt in het Svalbard Museum, Longyearbyen.
|
Nederlanders ontdekken de Wereld
Halverwege het Noorse vasteland en de Noordpool ligt Svalbard, de eilandengroep, die bij Nederlanders beter bekend is onder de naam Spitsbergen.
|
Smeltende schoonheid: het verdwijnende poolijs...
Dit compositiebeeld, op basis van foto's, die tussen 1 juli en 10 september 2008 zijn gemaakt met behulp van de Advanced Microwave Scanning Radiometer (AMSR-E) aan boord van NASA’s Aqua satelliet. Nooit eerder kon een zo nauwkeurig beeld van de bewegingen in het poolijs worden gemaakt. De data wordt o.a. gebruikt voor onderzoek naar de habitats van ijsberen. Bron: NASA/Goddard Space Flight Center Scientific Visualization Studio; met behulp van Blue Marble Next Generation data, Reto Stockli (NASA/GSFC).
Met eigen ogen
In de tweede helft van augustus 2017 nam Noarderlocht/GeoGraphixs deel aan de Svalbard (Spitsbergen)-expeditie onder leiding van poolreiziger/onderzoeker Andreas Umbreit. Naast het bestuderen van de effecten van klimaatverandering en de gevolgen van microplastics voor mens en dier, heeft de reis ten doel een inzicht te geven in de Nederlandse aanwezigheid in het Poolgebied en Spitsbergen in het bijzonder.
Gedurende 3 weken werden o.a. werkzaamheden voor het AWIPEV (Alfred Wegener Instituut) uitgevoerd, zoals het langlopende onderzoek op het strand van Kinnvika. Dit onderzoek heeft veel raakvlakken met ons eigen Coastwatch. Bekijk hiernaast de video over Our Expedition Tomorrow... |
|
Nederlanders ontdekken de Wereld
In twee modules kijken we naar de rol van Nederland in het ''ontdekken van de wereld". De eerste gaat over Nederlanders in het noordelijk poolgebied, de andere over de reizen naar het "Onbekende Zuiden".
Eeuwenlang hebben Nederlandse zeevaarders de wereldzeeën bevaren. Uit de tijd van de grote ontdekkingsreizen kennen we namen als Cornelis Houtman, Abel Tasman en Willem Barentsz. De lijst is nog veel langer. In de module 'Nederlanders in het Poolgebied' richten we ons op de zeevaarders in het noordelijke poolgebied.
Nederlanders in het Poolgebied
Het galjoenschip 'Harlingen' raakte op 23 augustus 1826 vast in het ijs in de Melville Baai aan de noordwestkust van Groenland. Het schilderij werd omstreeks 1850 gemaakt door Herman Siderius (1819 - 1892). Foto van het schilderij in het Scheepvaartmuseum te Amsterdam.
Nederlanders over de wereld naar het Onbekende Zuidland
In de loop van de 17e eeuw steeg de drang naar het ontdekken van nieuwe werelden tot ongekende hoogte. Tot de verbeelding spreken de ontdekkingen van Australië en Nieuw-Zeeland. Maak je keuze voor de opdrachten bij Australië of Nieuw-Zeeland. Je kunt ze natuurlijk ook beide doen. Wil je meer weten over de ontdekkingsreizen naar het 'Onbekende Zuidland' ?, Kijk dan hier: Mapping Australia.
Lees meer over de reizen van Abel Tasman en de ontdekking van Nieuw-Zeeland.