Steden groeien aan elkaar vast en dorpen worden opgeslokt door nieuwbouwwijken van de dichter bijkomende stad. Nederland groeit. Is er straks nog wel platteland in Nederland ?
Ook Fryslân ontkomt niet aan een voortgaande verstedelijking. Aan de zuidkant van Leeuwarden wordt naast nieuwe infrastructuur gewerkt aan nieuwe woonwijken. Ook bij de kleinere steden en dorpen is sprake uitbreiding. Toch zal het nog wel even duren voordat ook Sint Annaparochie aan het buurdorp Sint Jacobiparochie is gegroeid. Vast staat, dat ook het Friese platteland de afgelopen jaren ''kleiner' is geworden. |
Het Bildt in 2014: nog volop ruimte.....
|
Bron 1:
Bron 2:
Bron 3:
Ooit stond deze Friese kop-hals-romp boerderij in Midlum bij Harlingen. Door de aanleg van de autosnelweg A-31 moest de boerderij verdwijnen. Steen voor steen werd de boerderij in het Openluchtmuseum bij Arnhem opgebouwd.
Bron 4: Nederland bestaat voor 14% uit bos en open natuurlijk terrein. Deze gebieden zijn sterk geconcentreerd in het midden, zuiden en oosten van Nederland. Ook langs de kust en op de Waddeneilanden komen veel natuurlijke terreinen (duinen, stranden kwelders) voor, zoals hier op de foto het Noorderleech. Nederland bestaat voor 5% uit water. De waterrijke gebieden liggen voornamelijk in het westen van het land.
Wat is landelijk gebied ?
Bron 5: Windmolencluster tussen Minnertsga en Furdgum. De bouw van meer van zulke grote molens leidt steeds vaker tot kritiek. Veel mensen vinden de opwekking van schone en duurzame energie weliswaar heel belangrijk, maar de molens worden ook als 'verstoring' van het landelijke gebied gezien. Doordat gebouwen, viaducten en geluidschermen vaak van grote afstand zichtbaar zijn, beïnvloeden ze in grote delen van het landelijk gebied de belevingswaarde. Zie ook: Windturbines in de groene ruimte.
Bron 6: Niet alleen 'verdween' er landbouwgrond, ook werken er steeds minder mensen in de Nederlandse landbouw. De laatste 25 jaar is het aantal agrarische bedrijven in Nederland sterk gedaald.
In 1980 waren er 144.994 landbouwbedrijven, daarvan waren er in 2004 nog 83.885 over. Ook het aantal mensen werkzaam in de landbouw is gedurende die jaren sterk afgenomen: van 265.467 in 1980 tot 167.824 in 2004. Een Nederlands landschap met zowel natuurlijke- als inrichtingselementen. Tekening: Jurgen Gerlofsma, 1B DeFoorakker
Historische poldermolen met een rij nieuwe windturbines nabij Hallum.
|
Nederland is een groen land; meer dan vier vijfde van het oppervlak is in gebruik voor recreatie, landbouw, bos en natuur. Het ruimtegebruik verschilt sterk per provincie.
Bodemgebruik in Nederland is vooral groen. Nederland is een groen land; meer dan vier vijfde van het oppervlak is in gebruik voor recreatie, landbouw, bos en natuur. Nog geen 15% is rode ruimte (infrastructuur, woonterrein, bouwterrein en overig bebouwd terrein). Op de bodemgebruikskaart is een duidelijke clustering te zien van stedelijke gebruiksvormen in het westen van Nederland. In het oosten en zeker het noorden van het land is beduidend minder stedelijke bebouwing aanwezig. Opvallend detail is de stedenrij Bergen op Zoom - Nijmegen langs de overgang van het rivierengebied en de hoge zandgronden in het zuiden. De Veluwe springt in het oog met haar concentratie van recreatie, bos en natuur. De agrarische sector is in Nederland nog steeds de grootste grondgebruiker; in 2008 is tweederde van het landoppervlak in gebruik als agrarisch terrein. Ruimtegebruik verschilt sterk per provincie. Het ruimtegebruik verschilt sterk per provincie. De westelijke provincies zijn druk, de provincies in het noorden leeg en uitgestrekt, de oostelijke en zuidelijke provincies zijn een mix van deze twee. De Randstadprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zijn duidelijk gericht op wonen, werken en recreatie. De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe kenmerken zich door veel landbouw, maar ook Zeeland en Overijssel bestaan uit meer dan 70% landbouwgrond. Natuurlijk terrein bevindt zich veel in Fryslân en Noord-Holland. Een relatief groot aandeel van het natuurlijk terrein in deze twee provincies bevindt zich op de Waddeneilanden. Ongeveer één zevende van Nederland is bebouwd terrein. Bebouwd terrein beslaat één zevende van Nederland. Het ruimtegebruik voor wonen is nog geen 7% en is sterk geconcentreerd in de Randstad. Dit geldt ook voor de functies bouwterrein (1%) en overig bebouwd terrein (ruim 4%). Het maakt duidelijk dat woon- en werkgebieden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Uitzondering hierop is de Maasvlakte en het bedrijventerrein Moerdijk. Grote werkterreinen zijn verder het havengebied van Amsterdam en Rotterdam, Tata Steel (de voormalige Hoogovens) bij Beverwijk en DSM bij Geleen. Infrastructuur beslaat 3% van Nederland. Infrastructuur is vanwege het schaalniveau slecht zichtbaar en is om die reden niet in het kaartje (bron 1) opgenomen. Lichte toename van ruimtegebruik recreatie, bos, natuur en water. Veel recreatieterreinen (parken, sportterreinen en volkstuinen) bevinden zich in de buurt van de steden. Dat wil niet zeggen dat stedelingen veel vierkante meters recreatieterrein tot hun beschikking hebben. Integendeel, want de grotere recreatieterreinen zijn niet gelegen in de buurt van grote steden, omdat de ruimte daar schaars is en duur. bron: Compendium voor de leefomgeving, dossier Ruimtegebruik. Landbouwgrond verdwijnt
Het oppervlak landbouwgrond daalt nog steedsHet areaal landbouwgrond daalt in Nederland nog steeds. Hoewel nog altijd de grootste ruimtegebruiker van Nederland, leverde de landbouw over het hele land tussen 1993 en 2000 2,6% aan grond in. De bestemming is grotendeels bebouwing. Een groot deel van de verdwenen landbouwgrond verandert in bebouwing. In de periode 1989-2003 nam het oppervlak stedelijk gebied toe met ruim 61.000 hectare, een oppervlakte zo groot als de Noordoostpolder. Die stads- en dorpsuitbreidingen en de uitbreiding van infrastructuur veranderen het aanzien van het agrarische cultuurlandschap. Bovendien raakt het landelijk gebied versnipperd door stedelijke bebouwing, bedrijventerreinen en infrastructuur. Bos en natuur is met eenzesde de op één na grootste bestemming. Bos en natuur zijn de op één na grootste bestemming, eenzesde van de landbouwgrond verandert in 'natuur'. Het tempo is hiermee vier maal zo langzaam als de verandering in bebouwing. De bestemming van de 'verdwenen landbouwgrond'tussen 1996 en 2003. bron: CBS
Windturbines bij Hallum.
In de afgelopen jaren zijn er in de provincie grote windturbines gebouwd. Als het aan de regering ligt, moet er nog meer én veel grotere turbines bij komen.
|