Geothermische energie in Nieuw-Zeeland
In tegenstelling tot Nederland, wordt in Nieuw-Zeeland op redelijk grote schaal gebruik gemaakt van geothermische energie. In het gebied tussen de steden Taupo en Rotorua bevindt zich de grote geothermische centrale van Warakei. Hier wordt de stoom afkomstig van kokend heet water omgezet in elektriciteit. Deze centrale kwam al in 1958 in bedrijf en is nu (nog) de grootste van het land. De gemiddelde jaarlijkse stroomproductie light rond de 1300 GWh.
Op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland bevindt zich een aantal geothermische gebieden, waar mensen gebruik maken van de warmte uit het binnenste van onze aarde. In de Taupo Vulkanische Zone (Taupo Volcanic Zone) is een aantal geothermische centrales gebouwd, waarvan die bij de plaats Wairakei de grootste is. In het gebied bevinden zich talrijke heetwaterbronnen en geisers. Daarnaast wordt waterkracht gebruikt voor de opwekking van elektriciteit. Daarvoor nemen we een kijkje bij de centrale in de Waikato River en reizen we naar het Zuidereiland.
|
De hete bronnen, bubbelende modderpoelen en geisers van het geothermisch gebied bij Wai-o-tapu trekken toeristen vanuit de hele wereld.
|
Taupo Volcanic Zone
De vulkanische zone van Taupo strekt zich grofweg uit van Whakaari (het Witte Eiland) tot aan de grote vulkanen van de Tongariro.
Taupo Volcanic Zone, op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland. Bron: National Geographic Interactive MapMaker 2015.
|
Een deel van de central in de Wairakei Geothermal Area, Noordereiland Nieuw-Zeeland ten noorden van de stad Taupo.
De grote en actieve vulkanen in het Tongariro National Park. De grootste, Ruapehu, midden-onder op de foto kende haar laatste grote uitbarsting in 1996.
Koken op aardwarmte
Al zolang het gebied rond Rotorua wordt bewoond, maken mensen gebruik van de aardwarmte en de stoom uit de grond. De potten en pannen met eten worden in een bron geplaatst en afgedekt met doeken en kleden. De rest gaat vanzelf. Tegenwoordig zijn op de bronnen bakken met roosters aangebracht, zoals hier op de Cosy Cottage camping van Rotorua.
Kokende modder...
|
Meer over koken op aardwarmte.
|
De Lady Knox geiser bij Wai-o-tapu.
|
Bronnen en media
Aardwarmte - Geologie van Nederland
Aardwarmte en Duurzame Energie - Rijksoverheid
ThermoGIS - TNO
Energie uit de grond - Kennislink
Aardwarmte als energiebron - VU Amsterdam
Geothermie - Platform Geothermie
Geothermal Energy - NZ Geothermal Association
Geothermal Energy in New Zealand - Te Ara
Geothermal Energy in Iceland - Iceland Geothermal
|
Klik op de case study van je keuze om verder te gaan.
Titelfoto: de geothermische centrale van Wairakei in de Taupo Volcanic Zone.