De wereld in kaart
In de zeventiende eeuw was Amsterdam het onbetwiste centrum van de cartografie. Deze positie was nauw verbonden met de hoofdrol die de stad speelde in de wereldhandel. De Hollandse zeevaarders die naar alle uithoeken van de wereld voeren, bracht cartografische informatie mee terug, waardoor de Amsterdamse kaartmakers hun producten steeds up-to-date konden houden. De belangrijkste Amsterdamse cartografen waren Willem Janszoon Blaeu en zijn zoon en kleinzoons, die als kaartmakers van de VOC toegang hadden tot de nieuwste gegevens uit het enorme giebied dat door de VOC werd bevaren.
Als je al eerder met de kaartmodules in Advanced GeoGraphixs hebt gewerkt, dan weet je, dat we veel gebruik maken van de (digitale) kaarten van de topografische diensten van Nieuw-Zeeland en Noorwegen.
In dit overzicht hebben we een selectie gemaakt van andere interessante cartografische instellingen en uitgevers. Er zijn er nog veel meer.... Laat het ons weten als je een aanvulling op de selectie hebt. |
Willem Janszoon Blaeu in het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden (VRS0267).
|
Historische kaarten
Mensen met belangstelling voor historische kaarten raden we zeker ook aan een kijkje te nemen bij de oude kaarten van Noarderljocht. We hebben daar onder andere een mooie selectie gemaakt van kaarten van Japan en het Onbekende Zuidland. Je vindt er reportages over de kaartcollecties van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam Japan in Kaart en het Sieboldhuis in Leiden: de kaarten van Philip Franz von Siebold.
Op deze kaart, getiteld 'Norden trer Frem' (de Scandinavische Landen zijn in Opkomst) van de Zweedse geleerde Olaus Magnus zijn ook de middelen van bestaan en volksgeloof van de Scandinavische landen opgetekend. Foto van kaart gemaakt in het Jektefarts Museet in Bodø, Noorwegen. Dit museum is geheel gewijd aan de kustvaart tussen de vissersgemeenschappen in het hoge noorden van Noorwegen en de handelsstad Bergen. De handelsgoederen zoals gedroogde vis werden verscheept in 'jekts', kleine éénmasts zeilschepen met een relatief brede romp. Kijk hier voor een reportage over dit museum. (VRS5153).
The Great Book of Dutch Maps
Nieuw in de GeoGraphixs Mediatheek is de Engelstalige versie van het recent verschenen 'Het Grote Kaarten Boek', waarin een overzicht wordt gegeven van 5 eeuwen Nederlandse Kartografie. Het Grote Kaarten Boek toont de mooiste kaarten uit de collectie van het Nationaal Archief, die bestaat uit meer dan 300.000 kaarten en tekeningen. In zes thema’s worden in dit boek unieke kaarten in chronologische volgorde getoond en uitgelegd: Water, Grond, Navigatie, Rechtspraak en Grenzen, Militair en Overzees. De kaarten worden historisch ingebed en in de context geplaatst door collectiespecialist cartografie van het Nationaal Archief Ron Guleij.
|
Titelfoto: New Holland op een globe in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.